FIFA ще прави своя-собствена игра след „развода“ с EA Sports

Може би най-необичайната новина, която разтърси футболния свят през последните 24 часа, бе раздялата между FIFA и EA Sports за производството на най-популярната спортна симулация в историята. От студиото вече обявиха, че FIFA 23 ще бъде последното издание с това име, а от следващата година играта ще се трансформира в EA Sports FC. Отне няколко часа на Световната футболна федерация, но оттам също публикуваха информация, че на свой ред готвят проект, който да влезе в пряка конкуренция с бившия партньор на пазара за компютърни игри.

Мълвата е, че още за Световното първенство в Катар в края на годината ще видим първата версия, която ще бъде създадена с помощта на друго студио и издател, но те засега остават в тайна.

„Мога да ви уверя, че единствената автентична и реална игра, която ще носи името FIFA, ще бъде най-добрата на пазара за игри сред футболните фенове“, каза президентът на федерацията – Джани Инфантино, цитиран от Washington Post.

Своеобразният развод между създателите на играта стартира през есента, когато преговорите за продължаване на договора удариха на камък, според New York Times. Още тогава името EA Sports FC е патентовано, макар към днешна дата то да търпи сериозни подигравки в социалните мрежи, поради липсата на оригинално звучене.

Тук някъде обаче стои най-важният въпрос – ще се промени ли визията на клубовете и играчите в предстоящите продължения? Според действащите договори между EA и FIFPro това най-вероятно няма да е проблем. Освен това компанията има дългосрочни отношения с УЕФА и почти всички водещи първенства в Европа, за да продължи да залага на напълно реалната визия на своите персонажи.

Ще е интересно да видим как ще реагира пазара в крайна сметка, защото до момента франчайза FIFA е продал над 350 млн. копия в историята си, носейки милиарди приходи на всички замесени в проекта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ПРЕМИУМ АБОНАМЕНТ

Абонирайте се сега за ПРЕМИУМ секцията на СПОРТ ИНФО и ще получите достъп до огромна база от спортни прогнози и дозина промоции и актуални промо кодове за сайтове за залагания.