УЕФА потвърди голяма промяна за Шампионската лига

УЕФА днес официално обяви, че приема голяма промяна, касаеща формата на Шампионската лига през сезон 2024/25. Участниците в турнира вече ще бъдат 36, което е с 4 повече от досегашния регламент.

Надпреварата вече ще се състои от един голям шампионат, като първоначалната подредба ще бъде от коефициента в ранглистата на УЕФА. Предвиждат се в първата фаза да се изиграят по 8 мача, след които ще бъде обявено финално класиране. Най-добрите 8 отбора ще се класират за фазата на 1/8-финалите. Техните съперници ще бъдат определени от следващите 16 тима, които ще премерят сили в бараж. Следващите 6 клуба ще се насочат към Лига Европа, а последните ще играят в Лигата на конференциите.

Следващата фаза вече ще премине в добре познатите директни елиминации и така до самия финал.

Фазата на самата квалификация за Шампионската лига ще бъде малко по-сложна, защото ще се взема националния коефициент на елитните първенства. Едно от местата ще бъде запазено за третия тим от страната, класирана на пето място в ранкинга. Едно място е за един от националните шампиони по-слабите надпревари. Останалите две пък ще са за отборите, чийто сънародници са успели в предходния сезон да съберат най-много точки в предходната кампания.

Ако се чувствате объркани, не се притеснявайте, защото наистина УЕФА реши да усложни излишно една добре сработена схема, която трябваше просто да се погрижи за по-реален шанс за участие в най-престижния клубен турнир за страните извън топ 5 на „стария континент“. По-реална представа се очаква да придобием, когато промените влязат официално в сила, а до тогава остават три години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ПРЕМИУМ АБОНАМЕНТ

Абонирайте се сега за ПРЕМИУМ секцията на СПОРТ ИНФО и ще получите достъп до огромна база от спортни прогнози и дозина промоции и актуални промо кодове за сайтове за залагания.