Багата се завърна в UFC с победа

Благой Иванов – Багата спечели драматично първата си битка в UFC от над 2 години насам, завръщайки се триумфално в клетката след редица контузии. Българският боец се пребори и получи единодушно съдийско решение (29-28, 29-28, 29-28) срещу Маркос Рожерио де Лима на голямата галавечер UFC 274 и зарадва феновете на ММА у нас.

След като в предишните си битки имаше противоречиви отсъждания от съдиите и много близки записани загуби, този път Багата получи необходимия тласък в първия си двубой от четирите в новия му договор с UFC. Той вече е със статистика 3 победи и 3 поражения в най-голямата ММА организация, като за последно преди днес отстъпи на Аугусто Сакай през май 2020-а.

Де Лима пробваше всякакви кикове от самото начало – хайкик, лоукик, преден кик, а накрая от цялата поредица нацели Багата в слабините и се наложи лека пауза, за да може българинът да се съвземе. След този момент бразилецът се впусна напред с комбинации от леви и десни крошета, които не намериха целта.

Дясно кроше в главата на Багата при 2:50 минути преди края се очерта като най-опасното изпълнение на Де Лима, а впоследствие той добави още едно ляво в целта. Кръв започна да тече от челото на българина, който пласира два добри леви прави в опита си да преобърне хода на битката.

Тежък лоукик понесе Багата в последните 20-ина секунди, след което и едно ляво кроше, за да стане съотношението в статистиката 23-8 за бразилеца за първия рунд.

Иванов бе вкарал съперника си в клинч край клетката в края на първия рунд, но без да направи нищо съществено в него, като упражнението се повтори в началото на втората част. За съжаление, Багата получи ляво кроше в главата при размяна, а секунди по-късно той беше агресорът и нарани Де Лима със същия удар, но бразилецът се спаси от напрежението с влизане в клинч.

Две поредни леви крошета на българина съживиха публиката, при което двамата започнаха да правят размени и да се разклащат, изразходвайки енергия. Бразилецът сякаш получи по-тежките удари в рунда и започна да диша доста по-тежко, а две минути преди края двамата се отдадоха на клинч. Иванов пласира няколко леви прави, но без опустошителна сила, след което Де Лима контрира с кроше и сирената избави и двамата от още изразходване на сили в рунда.

Багата вкара ляв прав и дясно кроше, които провокираха бразилеца да търси спасение с клинч в началото на последните 5 минути. Българинът беше притиснат до оградата, но опита да осъществи гилотина, която обаче не се получи и реферът Марк Годард разтърва бойците.

Битката се провеждаше изцяло до оградата и Иванов успя да се превърти и да притисне опонента си, нанасяйки някой и друг удар. Очевидно бе, че и двамата нямаха много сили за последните две минути и разменяха единични крошета, търсейки нокаут, но мощта се бе изпарила. Багата все пак нанесе две добри попадения, но Де Лима осъществи тейкдаун в последните секунди, макар и да не се възползва от него и само да беше изправен след сирената.

В края на срещата статистиката показваше 65:45 значими попадения в полза на бразилеца, но въпреки това съдиите отсъдиха единодушно за Иванов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ПРЕМИУМ АБОНАМЕНТ

Абонирайте се сега за ПРЕМИУМ секцията на СПОРТ ИНФО и ще получите достъп до огромна база от спортни прогнози и дозина промоции и актуални промо кодове за сайтове за залагания.