Липсата на държавно финансиране лишава българските щанги от медали на Световното първенство

Българската федерация по вдигане на тежести алармира, че страната ни ще бъде лишена от възможността да се бори за медали на Световното първенство за младежи в Гърция през идната седмица. Националният селекционер Иван Иванов говори пред БНР, за да хвърли светлина върху казуса.

„Това неучастие е страхотен удар по българските щанги. Чакахме до последно, но финансиране за националите няма никакво вече 4 месеца и съответно не можахме да платим самолетните билети и настаняването. Състезателите ни, някои от тях на световно ниво дори при мъжете, са демотивирани. От началото на годината те не са получавали заплати и стипендии, а сега са шокирани от факта, че след толкова дълга и качествена подготовка им се отнема възможността да участват на световно първенство и да се докажат“, каза Иванов пред радиото.

Той обяснява, че причината за спрените финанси е в съдебните дела срещу вписването на новото ръководство от 28 май 2021 г. насам. Тогава Ариф Маджид бе избран да замени Неделчо Колев от президентския пост във федерацията, но резултатите биват оспорвани, въпреки че гласовете са 24 срещу 1, а петима делегати са се въздържали от избора.

Иванов призова съдебната и изпълнителната власт да се мобилизират и да решат веднъж завинаги този спор, защото най-потърпевши остават атлетите в един от традиционно най-силните спортове за България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ПРЕМИУМ АБОНАМЕНТ

Абонирайте се сега за ПРЕМИУМ секцията на СПОРТ ИНФО и ще получите достъп до огромна база от спортни прогнози и дозина промоции и актуални промо кодове за сайтове за залагания.