Кличко настоява световните боксови организации за реакция срещу руските спортисти

Войната между Русия и Украйна продължава да дава сериозно отражение и върху световния спорт. Поредният опит за засилване на ограниченията идва от страна на бившия световен шампион по бокс в тежка категория – Виталий Кличко.

Кметът на Киев организира петиция, с която иска да събере достатъчно подписи, с които да притисне световните боксови организации, за да може те на свой ред да наложат по-строги ограничения върху руските бойци.

Над 100 атлети до момента са се включили в инициативата и се очаква скоро в деловодствата на WBA, WBC, WBO и IBF да бъде внесено искане за изваждане на боксьори от мачове за шампионски титли и дори за спиране на състезателни права, докато не се обявят публично срещу агресията на Москва, пише Tribuna.

Междувременно възниква и друг аспект на санкциите срещу руски спортисти. Все повече анализатори отчитат, че ефектът е по-скоро негативен за спорта и самите атлети, отколкото за руската държава. От една страна спортистите се страхуват за живота и здравето на близките си и затова запазват мълчание по темата с войната, а от друга московската пропаганда използва случая, за да настрои обществото срещу Запада, като изважда на преден план репресиите и националната чест.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ПРЕМИУМ АБОНАМЕНТ

Абонирайте се сега за ПРЕМИУМ секцията на СПОРТ ИНФО и ще получите достъп до огромна база от спортни прогнози и дозина промоции и актуални промо кодове за сайтове за залагания.