Крачка към равноправието: Футболът в Италия вече е професионален

Равноправието между половете в спорта направи поредна крачка в правилната посока, след като женската Серия А в Италия официално сменя статута си от аматьорска дивизия по футбол в професионална, съобщи The Guardian, позовавайки се на официални източници от FIGC (Италианската футболна федерация).

„Днес е голям ден. Ние сме първата федерация в Италия, която въведе тази промяна“, каза президентът на FIGC – Габриеле Гравина.

Основната разлика ще бъде в начина, по който жените ще получават възнаграждението си. До момента те имаха право само на хонорари, докато сега клубовете ще трябва да сключват договори по всички правила на ФИФА и УЕФА, за да възнаграждават своите състезателки.

Женската Серия А е основана през 1968 г., като в първите 20 години футболистките са имали право да получават само пари за пътуване. В последвалите години пък хонорарите достигнаха таван от €30 хил. на година, което е над 50 пъти по-малко от средната заплата при мъже.

Промяната влиза в сила от 1 юли, което означава, че сезон 2022/23 в женския шампионат на „ботуша“ ще се проведе официално по всички правила на професионалния футбол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ПРЕМИУМ АБОНАМЕНТ

Абонирайте се сега за ПРЕМИУМ секцията на СПОРТ ИНФО и ще получите достъп до огромна база от спортни прогнози и дозина промоции и актуални промо кодове за сайтове за залагания.