Стартира най-мащабното изследване за риска от деменция при бивши футболисти

Деменцията е един от сериозните проблеми на съвременното общество с оглед увеличеното физически и психическо натоварване, което тегне над хората с нарастването на средната продължителност на живота. Футболът се смята за един от рисковите спортове, при които атлетите биха могли да страдат по-често от деменция в сравнение с хората с по-обичайни професии. Именно на това е посветено най-новото изследване на BrainHOPE, научихме от Sky Sports.

£1,3 млн. ще бъдат инвестирани в научния труд, организиран съвместно между Университетите в Глазгоу и Единбург заедно с Империал колидж в Лондон и други специалисти в изследването на деменцията от Великобритания. Бюджетът е три пъти по-голяма от първоначалните очаквания, като финансирането идва от Английската футболна асоциация и ФИФА.

120 бивши професионални футболисти на възраст между 40-59 години ще се включат в проучването, а данните им ще бъдат сравнени със 700 мъже на тяхната възраст, но с по-популярни професии. В рамките на две години ще се следи състоянието им, за да се провери как и дали деменцията би се развила за всеки един от тях.

Междувременно легендарният английски нападател Алан Шиърър преди няколко години обяви, че страда от това заболяване на паметта. Той бе известен с играта си с глава на терена, като сам признава, че зад всеки негов гол стоят по 1000 подобни отигравания на тренировъчното игрище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ПРЕМИУМ АБОНАМЕНТ

Абонирайте се сега за ПРЕМИУМ секцията на СПОРТ ИНФО и ще получите достъп до огромна база от спортни прогнози и дозина промоции и актуални промо кодове за сайтове за залагания.