Не пипайте датата на финала за Купата на България!

“Ставаме свидетели на историческо побутване към трофей”, написа тарторът на Сектор “Г” Иван Велчев след реванша за Купата на България между Левски и Лудогорец. Довчера за някои тези думи на Кюстендилеца звучаха по-скоро като завиждане от страна на феновете на ЦСКА за двете победи над триумфиралия за 11-и път с титлата на България Лудогорец. Въпреки че за тези, които следят добре събитията в родния футбол и най-вече през 2022-ра година, написаното от Велчев може да има логика.

БФС обмисля да премести финала за Купата от 11-и за 15-и май (неработен ден). Причината, изтъкната за това, е че ЦСКА и Левски разполагат с доста фенове и ако срещата е в сряда, ще възпрепятства идването на стадиона на голяма част от тях. А въпросната евентуална промяна ще издърпа мача от 30-ия кръг на първенството между Славия и Левски в сряда, 11 май. Доtук добре, все пак футболът е за феновете. Но! Сега, ако погледнем в дълбочина тази промяна, изниква въпросът дали ще повлияе на шампионата в efbet Лига и кой ще е най-облагодетелстван от нея? Отговорът е ясен – ще повлияе. И то само на един от отборите – Левски!

Не е тайна, че “сините” има футболисти, които висят с картони. И то част от звездите на клуба. По предварителна програма преди финала за Купата Левски има гостуване на традиционно трудния съперник Черно море. А във Варна тези мачове винаги са със статут на дерби. Сега, след евентуалната промяна, тимът на Мъри Стоилов ще има още един мач преди този за Купата и то срещу отбор, който вече заяви, че ще доиграе сезона с юноши. Ако в Левски “висящите” футболисти бъдат санкционирани в жълто на “Тича”, ще могат да изтърпят наказанията си в мача срещу младите играчи на “белите” и ще са на линия за дербито с ЦСКА на финала. Тук вече нещата започват сериозно да замирисват. И думите на Кюстендилеца могат да бъдат допълнени. Не ставаме свидетели на историческо побутване към трофей, а направо бутане с всички сили на Отбора на народа. Теглене към трофей и медали в шампионата едновременно. Пак – с уточнението, че няма нищо официално. Все още…

Дано и не става официално. Че иначе старите и добре познати номера ще се въртят в нов цирк. Защото всеки катаклизъм се определя от събития, които на пръв поглед може да са дребни или случайни, но на фона на тежки зависимости и сложни обвързаности, могат да предизвикат генерални промени.

Горчивината и напрежението, които се натрупваха дълго през годините, започнаха да избиват, а с решенията, които се вземат, само се ускоряват и без това неизбежно започналите процеси. А те ще са необратими.

Заради това – не пипайте датата на финала!

Автор: Ангел Домусчиев, главен редактор на Topsport.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ПРЕМИУМ АБОНАМЕНТ

Абонирайте се сега за ПРЕМИУМ секцията на СПОРТ ИНФО и ще получите достъп до огромна база от спортни прогнози и дозина промоции и актуални промо кодове за сайтове за залагания.