БФС предвижда голяма промяна в елитния ни футбол

Следващият сезон в родния футбол ще започне доста по-рано от обичайното. БФС вече е изготвил предварителен календар за кампанията 2022/23, който трябва да бъде прием на следващото заседание на Изпълкома. Предвижда се стартът да бъде в уикенда на 8-11 юли, което означава, че лятната пауза тази година ще бъде доста по-кратка от обикновено, но пък за сметка на това зимната ще е близо 100 дни.

Очаква се проектопрограмата да се дискутиа с клубовете и може да търпи промени. Повечето треньори обаче са на мнение, че сега е моментът да се опита подобен вариант, който е продиктуван от Световното първенство, което за първи път ще е през есента, а финалът му ще е чак на 18 декември.

Сезонът в България ще започне с мача за Суперкупата, който е предвиден за 2 юли, което ще бъде генерална репетиция за отборите, които ще участват в Европа, тъй като първите мачове са в седмицата след това.

Общо 20 кръга от efbet Лига, ще се изиграят в календарната 2022 година, а последният ще е в уикенда на 11-13 ноември.

До Нова година ще е изминал само един кръг от турнира за Купата на България, всички останали елиминационни срещи от осминафиналите до финала ще бъдат през 2023 година.

За сметка на късата лятна пауза, зимната се очертава доста дълга. Предвидено е сезонът да се поднови на 17-21 февруари 2023 година, което прави паузата между 97 и 100 дни.

През следващия сезон в елита ще се състезават 16 отбора. След края на редовния сезон шампионатът се разделя на плейофи, като в първата шестица ще се играе по системата с една среща, а отборите от 7-о до 10-о място ще играят по две. Промяната е при борещите се за оцеляване, които ще бъдат цели 6 и ще играят по един мач помежду си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ПРЕМИУМ АБОНАМЕНТ

Абонирайте се сега за ПРЕМИУМ секцията на СПОРТ ИНФО и ще получите достъп до огромна база от спортни прогнози и дозина промоции и актуални промо кодове за сайтове за залагания.