Светът на спорта загуби един от легендарните и най-скандалните си шефове

Светът на спорта загуби един от легендарните и най-скандалните си шефове. Бившият член на ръководствата на Международната федерация по лека атлетика и Европейския атлетически съюз Илка Канерва почина на 74-годишна възраст. Причината за смъртта му е болест, чието естество не беше официално съобщено.

В периода 1991-2005 г. той беше президент на Финландската федерация по лека атлетика и напусна веднага след края на европейското първенство в царицата на спортовете, което се проведе в Хелзинки.

Канерва е бивш член на Съвета на международната федерация между 2003 и 2011 г. От 1999 до 2003 г. пък е част от Съвета на Европейския атлетически съюз. В периода 1993-2008 г. е вицепрезидент на Финландския олимпийски комитет.

Илка Канерва има сериозен политически опит във Финландия. Той е депутат в местния парламент от 1975 г. до смъртта си. През 1991 г. за период от четири месеца дори е служебен премиер. В периода 2007-08 г. е външен министър. През 1990-91 е министър на транспорта, а след това в продължение на четири години е министър на труда.

Политическата му кариера не преминава без скандал. През 2008 г. е принуден да подаде оставка като министър на външните работи заради злоупотреба със служебното си положение. Причината са появили се свидетелства за стотици съобщения със сексуално съдържание, изпратени до еротична танцьорка от служебния му телефон.

През 2012 г. е обвинен в корупция заради получени големи подаръци от различни бизнесмени. Получава 15-месечна условна присъда, която впоследствие е отменена, тъй като Илка Канерва печели обжалването в Апелативния съд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ПРЕМИУМ АБОНАМЕНТ

Абонирайте се сега за ПРЕМИУМ секцията на СПОРТ ИНФО и ще получите достъп до огромна база от спортни прогнози и дозина промоции и актуални промо кодове за сайтове за залагания.