За първи път Шампионската лига по ветроходство ще стартира сезона от София

Своята премиера в София ще направи първото по рода си за България състезание с четири еднотипни лодки Laser SB20 BORA Sailing Champions League. Надпреварата, част от Шампионската лига по ветроходство, имаше своето пилотно издание миналата година, когато кръговете бяха проведени във Варна и Бургас. Тази година, организаторите си поставят за цел да приближат ветроходството близо до столицата, разширявайки общността, имаща достъп до този спорт отвъд морските ни градове. Първото за сезона събитие от престижната верига ще се проведе в Шипоченския залив на язовир Искър от 29-ти април до 2-ри май. Организатори на надпреварата са BORA Sailing, съвместно с ЦСЯК (Централен Софийски Яхт Клуб).

Шампионската лига по ветроходство е формат, включващ над 20 страни участнички. Наред с България, част от лигата са страни като САЩ, Швейцария, Великобритания, Белгия, Финландия и други. Този формат с еднотипни лодки, предоставяни от организатор, в който ветроходните клубове се състезават при равни условия един срещу друг, предполага резултатите да са плод единствено на техните технически и стратегически умения. Това гарантира изключителна динамика и атрактивност за публиката, която ще може да наблюдава състезанието директно от бреговете на язовир Искър.

Точно като футболния си съименник, Шампионската лига по ветроходство е състезание между клубове. Очаква се край язовир Искър да пристигнат представители на всички най-изявени яхт и спорт клубове в България, а големият победител ще бъде определен след приключване на последния кръг през есента. Календарът предвижда състезателите да се срещнат на вода отново през юни във Варна, през август в Бургас и да приключат отново в София през октомври. Големите победители ще имат възможност да представят България в квалификации и финали на Sailing Champions League през 2023.

Събитието е отворено за публика, като форматът на състезанието предполага къси, но много атрактивни гонки, които ще са истинска наслада за всеки, имащ желание да направи своя първо досег до ветроходството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ПРЕМИУМ АБОНАМЕНТ

Абонирайте се сега за ПРЕМИУМ секцията на СПОРТ ИНФО и ще получите достъп до огромна база от спортни прогнози и дозина промоции и актуални промо кодове за сайтове за залагания.